Poradna Google Nexus 7 16GB

Autor: | Vloženo: 14.02.2013 000 16:12 | Témata: Poradna Google Nexus 7 16GB

Máte zájem o programový projekt ochrany přírody?



Základní organizace Českého svazu ochránců přírody "Ochrana herpetofauny" nabízí programový projekt "Vyhlášení dne ochrany plazů" ke dni 24.4. (svatý Jiří, kdy vylézají hadi a štíři, jak velí staročeká pranostika).

Navrhovaný TV program "Vyhlášení dne ochrany plazů" by se tedy měl vysílat někdy s krátkým předstihem, pokud ne přesně tento den.

Naše základní organizace ČSOP 01/68 "ochrana herpetofauny" může nabídnout jednak obecný komentář k situaci našich plazů jako nejohroženější živočišné skupiny (mezi ohrožené a zákonem chráněné patří všechny u nás žijící druhy, z toho 4 v kategorii "silně ohrožené" a 5 druhů v kategorii "kriticky ohrožené").

Za této situace už nestačí jen je "nechat žít", v řadě případů jejich přežití vyžaduje aktivně "pomáhat přežít". Za zmínku stojí i původ přežitků v myšlení a chování zejména starší generace především ve vztahu k hadům na základě pověr, předsudků a tradičních omylů, které těmto živočichům vesměs křivdí a připisují jim negativní vlastnosti, které vůbec nemají. Výsledkem pak může být přímé ničení této jen formálně chráněné složky přírody.
Zde je možno zmínit výsledky průvodního psychologického průzkumu při naší mezinárodní putovní výstavě "Problémy ochrany plazů", které potvrdily, že "serpetofóbie" není vrozená genetická vlastnost člověka, nýbrž důsledek mezigeneračního imprintingu v útlém mládí - a pokud přerušíme tuto v podvědomí ukládanou deformaci od starší generace včasným nahrazením objektivními poznatky, domnělý "vrozený" štítivý odpor k hadům se u dětí vůbec nevytváří, naopak v nich většinou rychle nacházejí zalíbení. To je zřejmé i z fotodokumentace návštěv mateřské školky v našem Ekocentru "Poznáním k ochraně".

Jak se dělá v praxi "aktivní ochrana" kriticky ohroženého druhu můžeme doložit naší videostudií "Aeskulapův had", dokumentující konkrétní podpůrné činnosti na lokalitě v Poohří.
Ochrany plazů se týkají i další videoprodukty našeho videostudia, katalog je v příloze.

V tomot oboru vyvíjíme i mezinárodní spolupráci, na Slovensku je z naší iniciativy vyhlášeno chráněné nalezistě plazů Čabrad v Krupinské vrchovině, v Chorvatsku se uskutečnila řada akcí z naší iniciativy ("Testudo", "Cantata Natura", "Mauremys rivulata"). Pro Indonézii máme vytvořen videoprogram "Přírody Indonézie a její ochrana" v češtině i indonézštině, kterou tam používá naše členka Mgr. Hana Svobodová při odborných konzultacích v záchranných střediscích pro mořské želvy a ekovýchově školní mládeže.
Pro osvětovou činnost používáme i nekonvenční formy, např. artedukaci - můžeme do TV programu pro zpestření nabídnout písně "Kdo je mladý má rád hady", nebo
"Kterak hodný drak zachránil krásnou princeznu před zlým princem" -zpracováno
jako česká píseň kramářská s ukazováním jednotlivých slok na obrazové tabuli a v provedení dětí z našeho oddílu mladých ochránců přírody.

V případě zájmu poskytneme podrobnější informace.

Jménem ZO 01/68 ČSOP
Ing. Jiří Haleš
předseda ZO

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.